Free software and freedom

Özgürlük Çelişkisi: Özgür Yazılım Kullanmamak, Özgür Yazılım Üretmekle Çelişir mi?

keynote

Birçok yazılımcı, özgür olmayan yazılımlar kullanarak kod yazarken aynı zamanda özgür yazılım / açık kaynak ekosistemlerine katkı sağlarlar. Peki bu bir çelişki mi? Özgür Yazılım üretmek mi, Özgür Yazılım kullanmak mı? Özgür yazılımlar neden sahipli yazılımlara göre daha az kullanılıyor?

Topluluk içerisinde “özgür yazılım” ya da “özgür araçlar” kullanmayarak topluluklara destek olan ve özgür yazılım / açık kaynak üreten birçok geliştirici var. Ve bu geliştiriciler özgür olmayan birçok araç kullanıyorlar. Bu araçları kullanmak özgür yazılım felsefesine olan bir “ihanet” mi? PHPStorm’la özgür yazılım üretmek bir çelişki mi? Yoksa ekosisteme katkıya giden yolda, her özgür olmayan yazılım mübah mı? Bu sorulara cevaplar arayacağız, bu “çelişkinin” altında yatan nedenleri inceleyeceğiz.

Bu konuşma temelde üretime teşviği hedefleyecektir. Üretmek kullanmaktan farklı bir alandır ve gelecekte kullanacağımız daha iyi araçlar üretebilmek için, bugün her aracı kullanabileceğimiz argümanını savunacaktır. Özgür yazılım / açık kaynak araçların kullanıcının aradığı kaliteye yükseltebilmek için neler yapacağını tartışacağız.