Gelecek Kuşaklar, İnternet ve Teknolojiyi Yasaklayarak Yetiştirilemez! - Basın Açıklaması
24 Nisan 2026’da Alternatif Bilişim Derneği, Linux Kullanıcıları Derneği (LKD), Özgür Yazılım Derneği (ÖYD), Pardus Kullanıcıları Derneği (PKD) ile meslek odaları olarak da TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası ile Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından imzalanan sosyal medya platformlarına erişimde e-Devlet Kapısı üzerinden kimlik (yaş) doğrulamasını zorunlu kılan düzenlemeye ilişkin ortak açıklama okunacaktır.
15 Yaş Altına Sosyal Medya Kısıtlaması Getiren Yasal Düzenleme Üzerine Açıklama
15 yaş altındaki çocukları zararlı içerikten ve siber zorbalıktan koruma gerekçesiyle gündeme getirilen, sosyal medya platformlarına erişimde e-Devlet Kapısı üzerinden kimlik (yaş) doğrulamasını zorunlu kılan yasal düzenleme önerisi 22 Nisan 2026’nın son dakikalarında TBMM’de kabul edildi.
5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”da değişiklikler yapılmasını gerektiren düzenleme, çocukların korunması amacıyla gerekçelendirilse de yalnızca çocuk hakları, özgürlükler ve teknolojinin sınırlandırılması açısından değil, sosyal ağlardaki anonimliğe, yurttaşların ifade özgürlüğü, bilgi ve haber alma haklarına etkileri bakımından da ciddi kaygılara yol açmaktadır.
Sosyal ağlara erişimde e-Devlet Kapısı üzerinden kimlik doğrulamanın özellikle güvenlik açığı oluşturmak başta gelmek üzere teknik riskleri olsa da burada asıl irdelenmesi gereken “yasaklamaları tek çözüm gören” anlayıştır. Tarih, mutlak yasakların bireyleri korumadığının, tersine çok daha ağır olumsuzluklara neden olduğunun sayısız örneğiyle doludur.
Çocukları zararlı içeriklerden koruma gerekçesiyle sunulan düzenleme, risk yönetimi ilkeleriyle de bağdaşmamaktadır. Çocukları boğulma riskinden korumak için denize girmelerini, trafik kazası riskine karşı araca binmelerini ya da düşüp sakatlanma olasılığına karşı spor yapmalarını yasaklamak nasıl akıldışı ise dijital dünyanın risklerini mutlak yasaklarla yönetmeye çalışmak da o derece işlevsizdir. Aşırı korumacılığın sınırı nerede çizilecektir? Çocuklar kötü içerik görebilir diye sosyal medya yasaklanırsa, kötü arkadaşlar edinebilir diye sokağa çıkmaları da yasaklanmalı ya da kısıtlanmalı mıdır?
Riskleri yönetemeyenler, tek çözümün yasaklama olduğunu topluma dikte etmeye çalışmaktadır. Oysa sorun teknolojinin kendisinde değil, kullanım biçimi ve denetim mekanizmalarındaki eksikliktedir. Toplumun tümünün dijital gözetim ve sansürle baskı altında tutulmasına yol açan düzenlemeler, bireysel ve ortak yaratıcılığı, kişisel gelişimi, bilgi üretimi ve paylaşımını engellerken güven duygusunu da örselemektedir. Böyle sürerse sorunu teknolojide gören zihniyetin, kendi yetersizliğini örtmek için toplumun önüne “siber zorbalığı önlemek” gerekçesiyle İnternet’in tümüyle kapatılmasını da çözüm olarak getireceği günlerin uzak olmadığı kanısındayız.
Çocuklarımıza dijital dünyaya uyum sağlamalarını, geleceğin mesleklerine hazırlanmalarını önerirken diğer yandan dünyanın en yaygın araçlarına erişimlerini yasaklamak büyük çelişkidir. Dünyadan yalıtılan kuşaklar, geleceğin küresel ortamında savunmasız kalacaktır. Mutlak yasakların ördüğü duvarların arkasına saklanmak yerine, çocuklarımıza bu dijital denizde fırtınalardan korunmayı öğretecek pusulayı vermeliyiz: Dijital Okuryazarlık. Çözüm, çocuklara siber zorbalığı tanımayı, dezenformasyonu ayırt etmeyi ve dijital ayak izinin önemini kavramayı öğretmektir. Eğitim programları ve anne-babaları birer “yasakçı” değil de “kılavuz” yapacak bilinçlendirme çalışmaları, yasakların yaratacağı gizli kullanım riskinden çok daha güvenli bir ortam oluşturur. Çocuklarımıza dijital dünyada hayatta kalma becerisi kazandırmak, gerçek korumacılığın ta kendisidir. Çocuk, dünyayı yasaklayarak değil düşünerek, sorgulayarak, dünyayı tanıyarak ve tehlikelerle başa çıkabilecek şekilde donatılarak yetiştirilir.
“Yasakçı” yaklaşımlar, toplumu dijital çağın sunduğu olanaklardan ve deneyimlerden yoksun bırakma tehlikesi taşımaktadır. Tarih göstermiştir ki olumsuzluklardan korunma, gelişimi engelleyerek değil, gelişimle başa çıkabilecek bireyler yetiştirerek sağlanır. Yasa yapıcıları ve karar vericileri engelleyici anlayıştan vazgeçmeye; konu uzmanlarıyla, bu konularda çalışmalar yürüten örgütlerle ve meslek odalarıyla işbirliği yaparak çağın gerektirdiği düzenlemeleri yaşama geçirmeye çağırıyoruz. Dernekler Meslek Odaları Alternatif Bilişim Derneği TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) Linux Kullanıcıları Derneği (LKD) TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Özgür Yazılım Derneği (ÖYD) Pardus Kullanıcıları Derneği (PKD)
More talks this day
Açılış konuşması / Opening talk
Turkish
Özcan Oğuz
Free Software Subcultures: Memes, Mascots and Community Storytelling
English
Basak
Pegasus'tan Özgür Yazılıma: Dijital Gözetim Çağında Mahremiyet Mücadelesi
Turkish
Ahmet Salih Karğın
Hiçbir Şeye Sahip Olmayacaksınız ve Mutlu Olacaksınız
Turkish
Efe Söğüt
A naive attempt to understand Open Data in Turkey
English
Dénes Jäger
Ruby Türkiye Meetup
Turkish
Ender Ahmet Yurt
Özgür Yazılımlarla Elektronik İmza Süreçleri
Turkish
Speaker photo not provided yet: Hakan Uygun Hakan Uygun
Godot: Tam ve Özgür bir Oyun Motoru
Turkish
Barkın Zorlu
DNS Altyapısında Özgür Yazılımların Konumu
Turkish
Speaker photo not provided yet: Çağlar Yeşilyurt Çağlar Yeşilyurt
Open Source as a Enterprise AI Compliance Strategy
Turkish
Aysegul Aydogan Oguz
Python ile Modern Backend: FastAPI Atölyesi
Turkish
Erhan Büte
Widget-Driven Development: Widgetbook ile Flutter
Turkish
Kadriye Macit
Dijital Kanatlar
Turkish
Mustafa Çakı
Babel Fish Reborn: Fully Autonomous AI Agents for Free Knowledge Commons
English
Speaker photo not provided yet: Erdal Bektaş Erdal Bektaş
Dijital Çağda Özgür Bilgi: Bilginin Demokratikleşmesi ve Açık Toplumun Geleceği
Turkish
Özge Karakaya
Gömülü Linux Sistemler Özgür Yazılımlarla Pratik ve Şeffaf
Turkish
emre
Vikiveri: Yapılandırılmış Açık Veriye Katkı Sağlamak
Turkish
Speaker photo not provided yet: Adem Özcan Adem Özcan
AI Knows Who You Are: Large-Scale Deanonymization with LLMs and the End of Online Privacy
Turkish
Kadir Arslan
Democratizing Security: Build Your Own Security Lab in Seconds
Turkish
Recep Güneş
Özgür Yazılım Derneği 5. Olağan Genel Kurulu (Faaliyet raporu ve finansal tablolar)
Turkish
Speaker photo not provided yet: Özgür Yazılım Derneği Özgür Yazılım Derneği
Özgür Yazılım Derneği 5. Olağan Genel Kurulu (Seçim)
Turkish